Vous êtes ici : Home  > Who are we ?

Who are we ?

Mise à jour 24/01/2017

 

 


L'Association française d'agronomie

Un lieu d'échanges et de débats, pour une agronomie en prise avec les enjeux sociétaux

www.agronomie.asso.fr

Télécharger la présentation de l'Afa en anglais Download the presentation of Afa

   


Documents pour faire connaître nos activités

Faire connaître et faire adhérer

Penser à utiliser les outils de communication à votre disposition pour élargir notre vivifiant carrefour interprofessionnel : quatre atouts à télécharger et distribuer lors de vos réunions, aux repas, juste avant le café !

  L'association  La Revue  Les Ateliers Les bulletins d'adhésion

 

 

 

L’association française d’agronomie (Afa): the French association for agronomy

A place for active discussion and debate, for a committed agronomy with Societal Challenges

L'Afa: its ambitions...

In the Afa events, the expressed points of view are stimulating, because they are well argued and respectful to different positions. Here we can talk about agronomy and have different visions of the development in agriculture.

The Afa was created in France in 2008, to establish a real community around this discipline, beyond the range of jobs, the professional membership of agronomists or people interested in agronomy. Our members are development officers, farmers, researchers, teachers, engineers in agribusiness companies or food processors, persons in charge of administrations or associations. Some practice at the local level, others at the national or international. Some corporations (research organization, development structures, educational institution, and private companies) are also members, to support this young association.

The Afa is more than a learned society. It is a inter professional crossroads for exchanges and debates and has two main purposes:

·                    The development of the need of agronomic concepts, methods, tools and techniques to understand and solve problems like: food supplies, environment, sustainable development, at different scales from the field to the planet.

·                    The contribution to the development of agronomy, taking into account the changes in Society, with the integration of new scientific and technical knowledge and with the adaptation to the evolution of agronomic jobs.

 

L’Afa: its activities…

The fields activities:

The fields Workshops

Agronomists of various jobs meet on a farm, facing a landscape, … to understand and deal with a regional issue.

 

The agro-reporters

Young students in agronomy can benefit from a grant to film agronomic practices around the world to give us their image from a huge range of questions and experiences.

 

The «Tour de France» of agronomists

Agronomists' jobs presented in a video to discover or rediscover the big diversity offered by this discipline

The organization of an annual event, in march: "Le débat agronomique"

To allow agronomists the exchange around an agronomic topical issue and to propose solutions in texts to be published, in a number of online magazines.

The organization of a biennial event (in september, every odd numbered year): "Les Entretiens du Pradel"

To allow all agronomists or any other people interested in, to have a friendly debate around and delve deeper into a subject of great scope for agronomy.

The distribution of information and knowledge for the agronomists, and also the other public

The various media of the association:

-                     The website http://www.agronomie.asso.fr/ , to make agronomy accessible to all.

-                     Revue Agronomie Environnement & SociétésThe online magazine " Agronomie, Environnement & Sociétés " (Agronmy, Environment and Society), dedicated to analyses and points of view.

-                     Various books, in edition or co-edition with partners

The creation of an agronomic library, resulting from research, for teachers and trainers.

The participation in co-organized events (congresses, colloquiums, seminars, conferences,) with partners network on topics of common interests

The Afa is member and partner of the European Society for Agronomy (ESA).


More about management committee  


 

Diversité géographique des adhérent-e-s

L'Afa a rassemble entre 250 et 300 membres selon les saisons

Les adhésions sont toujours ouvertes ! c'est ici !

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Cartographie des adhérent-e-s 2014 située avec les grands bassins versants et les nouvelles régions 2016 (à télécharger en version commentée en cliquant sur la carte). En savoir +

                

 

              



L'animation de l'Afa

Portraits et parcours des organisateurs

 

 

 

 

Le réseau : découvrir la diversité des métiers et des attentes avec l'enquête de 2008 :

Le regard des agronomes français sur l'agronomie et sur  leur métier

 disponible en diaporama  

 

L'annuaire est accessible aux adhérent-e-s : par noms, par régions.

 

 


Les artisans de la Revue AE&S Agronomie, Environnement & Sociétés


Les 10 premiers numéros, jusqu'à juin 2015, ont mobilisé des comités de numéros, des auteurs et des relecteurs : une communauté de 454 personnes, et de nombreuses heures de labeur, en partie bénévoles.

Au 01/01/2017, avec 13 n° publiés, la communauté d'auteurs atteint 392 personnes.

En savoir +


L'histoire de l'Afa : des racines et des bottes

 

La rubrique des racines et des bottes

vous permet de retrouver les activités depuis la génèse de l'Afa avant 2008 jusqu'à nos jours !